DAISY HOUSE

Project Description*

  • Inspired by the hobby of the owner of the house- a woman who loves daisy and wants to see it every time she wakes up in her house, the image and color of this flower is metaphorically designed and arranged in both the overall and the details of the house. With a small area and slanted layout, the house must be maximized as this will make the space of the house become maximized too and thus create a more spacious feeling.
  •   Besides, when an open space is created, all rooms in the house will be connected by two terraces occupying 1/3 of the house area. This space, combined with green trees, is extremely valuable as it will play the role of a natural lung that works continuously throughout the day.
  •   The harsh climatic condition of Central Vietnam presents the challenge of maximizing light exposure but limiting the temperature it produces. To solve this problem, in addition to the use of rough materials, neutral colors, the house is also arranged with small doorways surrounded with green trees that make it look like a large air-conditioning box.
  •     You will be extremely surprised when living in this house because of its energy saving. All the things that nature offers people such as sunshine, wind, trees are included in the design so that the owner can enjoy themin the most reasonable and comfortable way.
  •  Lấy ý tưởng từ sở thích của người phụ nữ trẻ chủ nhân ngôi nhà, cô ấy yêu thích loài hoa cúc họa my và mong muốn sẽ luôn thấy nó mỗi khi thức dậy trong căn nhà của mình, chính vì vậy hình tượng và màu sắc của loài hoa này được thiết kế và sắp đặt một cách ẩn dụ trong cả tổng thể và chi tiết của ngôi nhà.
  •   Với diện tích nhỏ và xéo bố cục ngôi nhà phải được mở tối đa, điều này giúp cho không gian ngôi nhà được mở tối đa tạo cảm giác rộng rãi hơn.
  •   Bên cạnh đó khi tạo một không gian mở, tất cả các phòng sẽ được kết nối với nhau bằng hai khoảng thông tầng chiếm 1/3 diện tích ngôi nhà, khoảng không này cực kỳ đáng giá khi nó kết hợp với cây xanh tạo thành một lá phổi tự nhiên hoạt động liên tục suốt cả ngày.
  •   Với điều kiện khí hậu khắc nghiệt của miền Trung Việt Nam, bài toán đặt ra là đón được tối đa ánh sáng nhưng phải hạn chế nhiệt độ mà nó sản sinh. Để giải quyết vấn đề này ngoài việc sử dụng các vật liệu thô mộc, màu sắc trung tính, ngôi nhà còn được bố trí các ô cửa nhỏ bao quanh kết hợp cây xanh khiến cho nó như một chiếc hộp lớn điều hòa không khí.
  •   Bạn sẽ cực kỳ ngạc nhiên khi cư trú trong ngôi nhà này vì sự tiết kiệm năng lượng của nó, tất cả những gì tự nhiên ban tặng cho con người như nắng, gió, cây xanh đều được thiết kế để chủ nhân tận hưởng một cách hợp lý và thoải mái nhất.
  • Xem thêm một số bài viết về DAISY HOUSE:

archdaily

kienviet

tapchikientruc